Despre noi
‘Spune-mi ceva despre tine’. O intrebare la care nu reusesc niciodata sa raspund la fel. Ma portretizez altfel de fiecare data, in functie de dispozitie si de intuitie. De la jocul asta de introspectie vine probabil si atractia mea pentru biografii, portrete si confesiuni. Mi se pare ca intredeschid o poarta catre persoana respectiva. Intredeschid pentru ca nu e totul afisat ca la expozitie, ci sunt insirate indicii despre cine suntem. Adevaratele detalii le citim printre randuri.
Am profitat de ziua libera de ieri sa termin o serie documentara pe Netflix – Abstract – the art of design: 8 oameni care vorbesc despre ei si despre meseria lor. Nici macar nu trebuie sa fii pasionat de design ca sa apreciezi ce fac ei. Sunt oameni cu niste cariere incredibile, dar mai ales cu o mostenire emotionala care ne trezeste intrebari despre noi, despre cine suntem, cine vrem sa fim si cum ajungem acolo.
Nu o sa va stric surpriza de a-i descoperi, dar va las cateva idei cu care am ramas la final.
Christoph Niemann – ilustrator pentru New Yorker si realizator al colajelor creative de pe Instagram (Sunday Sketches). Pentru el stilul nu e un mesaj criptic pe care publicul trebuie sa-l descifreze, ci izvoraste din cultura si din experientele comune.
Tinker Hatfield – designer de incaltaminte la Nike. Ideile nu izvorasc la birou, experientele de viata sunt cele care alcatuiesc o librarie de idei si servesc drept sursa de inspiratie.
Es Devlin– design pentru spectacole. Toate lucrurile sunt create pentru a umple un gol. Es are o capacitate incredibila de a crea lumi complexe in spatii foarte mici (scene de teatru de-construite). De la artisti de talie mondiala, pana la teatre neconventionale, Es construieste o adevarata psihologie a spatiului, jucandu-se cu perspective si perceptii.
Bjarke Ingels – arhitect. Tanar danez care a reusit sa redefineasca arhitectura daneza clasica, de multe ori starnind critici acide. O parte din stilul lui intruchipeaza conceptul de ‘pragmatic utopia’ – constructii pe cat de banale la origine (bloc de locuinte), capata dimensiuni fantastice datorita stilului futurist.
Ralph Gilles – designer automobile Fiat Chrysler – succesul unui produs incepe abia atunci cand el intra in cultura populara.
Paula Scher – design grafic. Picteaza cu cuvinte intr-o lume a semnelor. Ceea ce noua ne apare ca un scris banal, poate induce perceptii diferite prin font si culoare.
Platon – fotografie – un provocator cultural, dislexic, care simplifica lumea prin fotografie, lasand mesajul sa predomine.
Ilse Crawford – design interior. Oamenii se comporta diferit in spatii diferite. Mai mult decat estetica, Ilse creaza spatii senzoriale.
Daca vreti sa mai variati serialale de seara, merita sa aruncati un ochi pe seria asta documentara 😉