Content marketing

La ce continut te-ai gandit? Cum amplifici mesajul, care e firul rosu al comunicarii tale? Sunt intrebari pe care si le pun nu doar brandurile mari, ci orice posesor de business sau responsabil de proiecte. Pentru ca e nevoie sa pui pe hartie ce faci, cine esti si de ce esti tu diferit pentru ca ceilalti sa auda despre tine.

Dar continutul nu e doar o poveste frumoasa, rezervata celor care se indeletnicesc cu scrisul. Pentru ca nu e intotdeauna vorba despre povesti si emotii. Pentru ca nu vrem doar sa stoarcem o lacrima de la public, un suspin sau o speranta. Uneori avem nevoie sa-l si informam, sa-l alertam sau sa-l distram.

Cum stim unde sa ne plasam continutul in functie de mesaj? Mirko Lange, specialist in content marketing, a dezvoltat un radar care incadreaza diferite registre de comunicare in functie de doua axe:

Conte

  • Axa ‘functional – emotional’: nu doar ce mesaj transmitem, dar ce impact vrem sa avem asupra audientei. Vrem sa ii starnim o emotie sau vrem sa il educam despre un aspect specific al produsului/serviciului nostru?
  • Axa ‘superficial – profund‘: cum impachetam informatia? Cat de mult vrem sa oferim? Ii servim un meniu complet sau o gustare?

Zonele in care iti concentrezi mesajul variaza in functie de prioritati si de context. Singura constanta ramane valoarea adaugata. Indiferent ce directie alegi, publicul trebuie sa obtina ceva. Din doua axe si 4 extreme rezulta si patru cadrane:

  • “News / Information” – informatie rapida
  • “Knowledge / Enabling” – informatie mai detaliata, orientare catre educatie
  • “Relationship / Meaning” –  transmiti mesaje/valori cu care audienta rezoneaza
  • “Entertainment / Fun” – continut usor de digerat si care tine audienta conectata

Urmeaza planificarea de 2018? Strategia de continut poate porni de la acest cadru de gandire. Adauga contextul de business, audienta specifica si obiectivele. Rezultatul? O vizualizare mai clara a destinatiei, dar si a provocarilor de pe drum! 😉

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *