Pe usa din spate

marketing insightImi place sa spun ca atunci cand pregatesc o campanie intru pe usa din spate. Care usa si care spate? E doar felul meu metaforic de a spune ca pornesc scolareste si metodic cu cercetarea pietei, analiza audientei si a comportamentelor. In termeni profesionali, sunt in cautare de insight-uri care sa imi fundamenteze un concept creativ sau sa-mi justifice un anumit mix media.

Si de unde vine ideea aia geniala care o sa aduca vizibilitate si profit? Din sala de brainstorming? Din analiza sutelor de date? Din introspectie sau din intamplare? Cel mai probabil, din oricare de mai sus, dar diferit din fiecare sursa.

Daca avem la dispozitie date, e posibil ca informatia care se transforma in insight sa vina din observarea unei abateri de la regula. De ce o parte a business-ului merge prost, de ce traficul creste exponential in luna x sau de ce produsul y suscita brusc un interes? Ceea ce pare a fi varful iceberg-ului poate ascunde insight-uri valoroase care pot hrani strategii de succes.

Contextul – atunci cand mai multe directii transpar si converg la nivelul pietei, se deschid oportunitati. Un exemplu local care mie mi-a placut foarte mult: avem pe de o parte imbatranirea populatiei din Romania, iar pe de alta parte expansiunea pietei de mobile si smartphone. Orange le-a combinat excelent in programul de educatie digitala ‘Parinti la scoala’.

In functie de tipologia business-ului, sursele pot varia. Ideea de baza ramane insa chestionarea lor si intorsatura creativa pe care o pot lua pentru a da nastere unor extensii de business sau activari punctuale care au impact pozitiv asupra audientei.

Bonus, pentru oamenii din online (fara pretentia exhaustivitatii), cateva surse de adaugat in bookmark si consultat la cafea sau la nevoie:

Think with Google, Consumer Barometer, Google Trends, Data Hub, Reddit data set collection

 

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *