Intai asculta
Se zice ca nu intamplator avem 2 urechi si 1 gura si ca ar trebui sa le folosim in consecinta (si in aceasta ordine). Adica sa ascultam mai mult si sa ne dozam cu grija vorbele. Pentru o introvertita ca mine va dati seama ca vorba asta de duh a picat la fix. M-a ajutat de multe ori sa inchid elegant criticile despre cum un ‘om de comunicare’ vorbeste asa putin 🙂
Desi e la baza tuturor strategiilor de comunicare (in sens larg, ca sa evitam parti-pris-urile intre diversele domenii de aplicabilitate), ascultarea pica uneori la selectie in procesul de ardere a etapelor. Din lipsa de timp, din indiferenta sau din increderea exacerbata in propriile idei. Nu e nici rau, nici bine. E o alegere asumata despre cum vrei sa-ti definesti procesul de comunicare. Rezultatele si concluziile te ajung oricum din urma.
Cand am invatat eu ca fara ascultare nu se poate? Cand am inceput sa lucrez in social media. De ce? Pentru ca pe langa pozele cu pisici, cafeaua de dimineata si #iwokeuplikethis, social media e despre conversatie si exprimarea opiniilor. Un review amuzant la produsele de pe emag, o experienta neplacuta la Mega Image, un defect la blenderul Philips abia cumparat – toate aceste reactii sunt semnale pentru branduri din partea utilizatorului final. Daca sunt gestionate corect pot duce la un val de popularitate, dar daca sunt ignorate sau tratate standardizat, pot atrage o criza ce va da dureri de cap unui intreg departament.
Si pentru ca nu povestesc doar de dragul povestii, asta faceam/fac eu ca sa ‘ascult’ online (social listening):
- Sysomos – un sistem foarte usor de folosit pentru a construi query-uri si a identifica sursele de conversatie, dar si trenduri
- Zelist – aparitii media pentru Romania
- Sprinklr – un tool integrat care nu ajuta doar la listening, ci si la social media management (programari de postari, statistici, rapoarte, alerte)
Plus traditionala urmarire a influencerilor pentru fiecare industrie/zona de interes a brandurilor din portofoliu 😉
Spor!