Digital natives vs Digital immigrants

0014
Source: Pinterest

Noroc cu editia asta de Top Social Brands 2016 ca sa mai sterg si eu praful de pe calimara mea virtuala. Topul prezinta cele mai active branduri in social media din perioada 30 aprilie 2015 – 30 aprilie 2016, iar rezultate au fost decise de:

Topul ZeList (aparitii si viewership) – (30%)

Topul rezultat in urma voturilor exprimate de specialisti din agentii digitale, specialisti online si bloggeri (30%)

Topul realizat de revista Biz (40%)

Ma bucur sa regasesc branduri pentru care am lucrat si alte branduri pe care le admir pentru indrazneala de a face lucrurile altfel in social media.

Discutia pe care as deschide-o eu nu e despre acuratetea topului, ci despre viziunea asupra digitalului in companii. Toata lumea vorbeste despre millennials si despre adaptarea discursului brandurilor la shiftul comportamental al consumatorului, un copil rasfatat, dornic de atentie. In acest peisaj, marcile pun in scena spectacole care de care mai creative, in incercarea de a intra in gratiile consumatorului. Si unde se desfasoara acest spectacol daca nu pe scena publica mutata cu forta in online? Idei virale, Facebook live, panorama pe Instagram, colaborari cu bloggeri si vloggeri, aplicatii? Cel putin una dintre aceste cerinte se regaseste in briefurile creative.

Unora le iese din prima, parca s-au nascut sa faca asta, altii inca incearca sa prinda ritmul. De aici s-au nascut si conceptele peste care am dat recent si care m-au inspirat cand am vazut acest top: digital natives versus digital immigrants. Nativii digitali sunt prezenti acolo unde sunt si consumatorii lor si avantajul lor e ca au intrat pe piata cand digitalul se instalase deja, asa au crescut inconjurati de furtuna de tehnologii. De cealalta parte, imigrantii sunt batranii intelepti, cei cu ani de vechime pe cartea de munca care s-au trezit peste noapte prinsi in maratonul digital si care incearca sa intre in pluton cu strategii de modernizare.

Cine castiga in cursa pentru medalia digitala? In topul mentionat, majoritatea primilor clasati sunt imigranti care au inteles repede ca digitalul trebuie sa faca parte din AND-ul lor. Asta nu inseamna ca nativii sunt mai prejos – Lidl construieste de la zero un univers digital si o face cu simt de raspundere, iar consumatorii par sa fie multumiti de dialog. La final de drum nu e vorba despre cine castiga, ci despre cine reuseste sa anticipeze urmatoarea miscare a consumatorului.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *