Content as a service
Cuvintele au putere. Pot aduce oameni impreuna sau ii pot separa, pot impune idei si pot darama stereotipuri. In marketing cuvintele construiesc povesti si vand, emotioneaza si inspira. Continutul e haina care imbraca produsul sau serviciul si il scoate in lume. Despre content marketing numai de bine, se afla in topul prioritatilor oamenilor de market, dar vine la pachet cu multe provocari.
Modul nostru de a consuma continut s-a schimbat si continua sa evolueze. Televizorul din sufragerie strange praf in timp ce noi ne uitam la Netflix, pe Facebook citim ultimele stiri, primim ultimele notificari de reduceri de Black Friday pe telefon. Cautam informatia rapida si accesibila si ne pierdem rabdarea daca nu primim ce vrem, cand vrem.
Pentru producatorii de continut asta e provocarea principala, sa fie acolo unde suntem si noi, dar mai ales, sa se miste la fel de repede intre mediile pe care le tranzitam. De cele mai multe ori, continutul e stocat fie pe un Google Drive, pierdut prin laptopurile fiecaruia, o parte pe site, alta pe social media si, la cei mai norocosi, intr-un sistem de CMS (content management system).
Recent am descoperit conceptul de Content as a Service (CaaS) – o platforma centralizata de continut care da acces simultan mai multor utilizatori si permite modificarea continutului pentru diferite tipuri de canale. De aici rezulta date despre performanta continutului in functie de canal si format, inca un pas spre deja-vestitul data-driven marketing.
Contentful ofera o astfel de solutie si explica de ce CaaS castiga in fata CMS. Pe scurt e vorba despre flexibilitate, cloud, API si costuri.
De la traditionalul software as-a-service, am ajuns la transportation-as-a-service (Uber) si pare ca tot viitorul suna as-a-service 😉