Comparatii, benchmark-uri si alte referinte
E in natura noastra sa ne comparam cu altii. Termenul de comparatie e cel care ne da incredere sau ne-o stirbeste. Aceeasi nevoie de a ne raporta la un standard ne urmareste si in viata profesionala. Doar ca aici poarta denumirea de benchmark.
Din experienta mea, benchmark-ul are virturile dar si pacatele lui. Atunci cand foloseste termeni egali de comparatie, e o sursa buna de a masura eficienta propriilor actiuni si de a identifica ce anume din ce fac altii mai bine decat tine poti integra in propria strategie. La polul opus, daca adaugam prea multa greutate acestor metrici si ne raportam la ei ca la o valoare absoluta, rezultatul e contraproductiv.
Doua lucruri utile inainte de a cauta benchmarkuri:
- Fa un audit al performantei business-ului/campaniei/proiectului. Abia dupa ce identifici zonele cu probleme o sa stii ce tip benchmark cauti
- Defineste metricii de care ai nevoie (eventual aproba-i cu managementul ca sa eviti surprizele de dupa)
Cum fac eu? Am intotdeauna 3 zone pe care le urmaresc atunci cand vreau sa analizez performanta unei campanii:
- Benchmark aspirational (ma uit la mai marii industriei si caut best practice-uri)
- Benchmark intern (ma uit la trenduri de la an la an sau de la quarter la quarter ca sa am o imagine globala despre impactul modificarilor in timp asupra performantei generale a campaniei)
- Benchmark competitiv (tragem cu ochiul la cei cu care ne batem pentru un loc pe piata, luam notite si adaptam insight-urile pentru noi)
P.S. Pentru cifre orientative ma uit pe Hubspot
Pe scurt, ne uitam intotdeauna si la altii, dar mai ales la noi. Nu exista referinte absolute care ne incadreaza intr-o categorie sau alta, noi ne definim masura in functie de obiective (si posibilitati).