Socialul din social media

2013- proteste impotriva proiectului Rosia Montana

2015- proteste in urma incendiului de la Colectiv

Punctul comun? Generatia Facebook! De la retele de socializare trecem la instrumente de mobilizare in masa si comunitati unite in jurul unei cauze. Socialul din social media capata noi valente, iar pe masura ce noi ne petrecem din ce in ce mai mult timp online si impartasim detalii din viata noastra, brandurile pot si vor accesa aceasta dimensiune pentru a crea campanii care tintesc cauze sociale.

Unii o fac deja cu success, iar la Cannes Lion avem si cativa pionieri care au reusit sa fure premii:

I Am a Witness (Gold Lion, Social Purpose, Goodby Silverstein and Partners): a folosit puterea unor simboluri bine cunoscute din social media (emoji) pentru a oferi support victimelor bullying. Atat de simpla la prima vedere, Campania ii ajuta pe adolescenti sa arate intoleranta fata de aceasta atitudine sis a o faca in mod dechis, aduccand-o pe agenda sociala.

NHS Blood and Transplant– un parteneriat simbolic cu Tinder ii ajuta pe cei care au nevoie de un transplant sa isi gaseasca donatorul potrivit.

P&G Go Ask Dad- o campanie digitala care pune sub semnul intrebarii tocmai digitalul, dar mizeaza pe emotional si strange in timp record peste 7 milioane de vizualizari pe Youtube.

Cu tot avantul vanzarilor in si prin social media, aceste platforme raman la functia de baza. Aici ne afisam bucuriile, ultimele poze din vacanta, dar si despartirile, frustrarile cotidiene si sperantele. Desi social media se afla inca la stadiul de accesoriu prin care companii si branduri bifeaza obiective de vizibilitate sau trafic, avem destule exemple care ne demonstreaza ca nu e doar zgomot de fond. Pentru cine va sti sa asculte vocea audientei in social media si sa foloseasca inteligent datele din spatele platformelor de socializare, va reusi sa depaseasca viziunea comerciala si sa inspire schimbari sociale. Pana la noi vesti din spatiul autohton, invatam de la altii  😉

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *