Oameni de incredere

Despre influenceri si brand ambasadori a curs multa cerneala. Cine sunt, cum ii alegi, pe ce criterii? Intrebarile astea intervin in procesul de research de care scriam zilele trecute. In functie de natura campaniei si a produsului/serviciului promovat, se fac anumite alegeri din mixul de media. Pentru ca nu exista retete atunci cand vine vorba de ce tactica sau ce canal alegi. In teorie, asta e si frumusetea proiectelor de marketing, nu doar ca iti permit sa testezi, dar cer experimente neincetate pentru a optimiza permanent strategia (in practica mai exista si blocaje legate de resurse).

Influencerii sunt voci. Sunt oameni care si-au construit comunitati si care au creat o retea de incredere in jurul lor. Sunt oamenii pe care ii credem atunci cand ne recomanda crema aia miraculoasa, oameni la care cautam idei de vacanta sau oameni a caror parere o cautam in dezbateri de interes public. Acesti oameni sunt vedete, bloggeri, analisti, oameni de publicitate, jurnalisti samd. In termenii celor care ii aleg exista influenceri mari si influenceri mici. Nu e greu de ghicit catre cine inclina preferintele.

Nu e gresit sa tintesti catre oameni cu influenta (one can only hope). Gresit e sa fortezi asocieri nepotrivite, lipsite de credibilitate si la final, fara rezultate. Oricat de needucat am crede ca e publicul, sigur nu e naiv. Rezultatul? Un om cu influenta isi pierde credibilitatea in schimbul unui contract generos, iar compania/brandul nu castiga nimic. Poate niste vizibilitate negativa.

Oamenii de incredere sunt peste tot in jurul nostru. Unii offline (administratora blocului care ne trimite un instalator priceput), altii online (un blogger de travel care ne recomanda obiective turistice in Maldive). Influenta lor nu se masoara in numarul de followeri sau de fani, ci in autenticitate. Ei sunt micro-influenceri, oameni nisati, interesati de categorii precise de subiecte, care au comunitati mai mici dar care interactioneaza si se implica in discutii.

Pentru ca nu ies intotdeauna in fata si nu participa la cele mai importante evenimente din industrie, micro-influencerii sunt trecuti cu vederea. Cum ii gasesti? Incepi din a-i cauta, manual, traditional. Si inainte de a trimite propuneri de colaborare incearca sa-i cunosti, sa afli ce pasiuni au, ce scriu si de ce. De cele mai multe ori pasiunea o sa fie cuvantul-cheie.

P.S. Nu dau nume ca se stiu ei si ele, dar eu am dat peste multi oameni demni de toata admiratia la care ma intorc mereu pentru o reteta, o recomandare de job sau cele mai bune articole de dezvoltare personala

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *