Comunicator cu diploma?
Marketing? Branduri si viata glamour? Sute de studenti se inscriu in fiecare an la facultati care le promit ca vor fi comunicatori si ca vor sorbi din nectarul acestui domeniu atat de fascinant.
Acum 6 ani ma inscriam si eu la Facultatea de Comunicare, lasandu-i pe cei dragi usor nedumeriti de alegerea mea si cu inima stransa pentru ceea ce urma sa fie viitorul meu. Au trecut cei 3 ani de licenta, a trecut si un masterat de profil si am cunoscut si alti studenti de la specializari similare de prin alte institutii. Concluzia ramanea aceeasi: facultatea nu te pregateste pentru viata reala, iti traseaza doar linii generale, cat sa nu te ratacesti.
Esti comunicator cu diploma sau te pregatesti sa devii unul? Hai sa-ti zic cum sa-ti upgradezi diploma si sa te integrezi mai bine in peisaj!
1. Nu te limita la cursuri
Asta nu inseamna ca poti sa sari peste referintele obligatorii. Kotler si Lefebvre s-ar putea sa te ajute cand nu te astepti. Stii internetul ala pe care il folosesti cel mai des cand ai de predat un proiect si nu ai timp de biblioteca? N-ar strica sa consulti ultimele articole si tendinte din comunicare.
2. Invata singur
Nu mai astepta de la altii sa-ti spuna ce sa inveti. Daca e ceva ce facultatea te invata, spre deosebire de celelalte cicluri, e CUM sa inveti. Transforma-l in obicei, invata ceva nou in fiecare zi, altceva decat ti se preda si o sa fii cu un pas inaintea celorlalti.
3. Invata de la cei mai destepti decat tine
In cazul in care nu ai descoperit tu vreo nisa neatinsa de nimeni si trebuie sa-ti construiesti singur referintele, pentru ceilalti exista oameni care au trecut prin parcursul asta si acum sunt voci puternice care emit pareri pertinente despre zona lor de expertiza. Citeste-le cartile, urmareste-i pe Twitter, vezi ce strategii au companiile lor. Succesul are de cele mai multe ori un pattern si poti sa inveti sa-l identifici in timp.
4. Implica-te!
Exista atat de multe asociatii si ONG-uri ca e aproape imposibil sa nu-ti gasesti un loc in care sa simti ce inseamna sa faci parte dintr-un proiect. La fel de bine poti porni propriul proiect sau poti incepe un internship, orice numai sa ai ocazia sa simti ce inseamna responsabilitatea.
Bun, astea sunt regulile generale. Acum bonus, pentru cei mai putin norocosi care se indreapta spre comunicarea online, poate ati vrea sa adaugati si astea 2 pe lista de invatat. Eu am intrat intamplator in zona de online si le invat ongoing, dar e musai sa stiti ce va asteapta inainte de a visa cu ochii deschisi la ziua in care o sa lucrati in social media si o sa surfati toata ziua pe Facebook.
- Programare: nu, nu din aia pe care o fac baietii aia destepti care scriu in chineza pe ecran negru. Dar niste cunostinte minime de HTML si CSS s-ar putea sa te ajute atunci cand vei avea nevoie sa schimbi niste functionalitati la site sau pe blog. Si baietii de la IT o sa se bucure 😉
- Analytics: ai facut niste postari creative, deci ti-ai facut treaba, nu? Ei bine, nu! Pe langa partea creativa ar trebui sa te pricepi un pic si la date. Ca sa stii si tu cum performeaza actiunile tale si ce sa imbunatatesti.
Ah, am uitat sa mentionez ca o mare parte din oamenii care lucreaza deja in zona de comunicare nu au si o diploma care sa le ateste expertiza. Cu toate astea o fac foarte bine. Concluzia? Concurenta e acerba, asa ca mai bine ai incepe sa lucrezi la avantajele tale!